Popularne posty

wtorek, 8 listopada 2011

Ekologiczna uprawa w ogrodzie warzywnym

Uprawiając ogród metodą ekologiczną, koniecznie musimy przygotować dwa plany. jeden kalendarzowy, zgodny z zasadami uprawy ekologicznej i plan ogrodu, najlepiej w formie rysunku z zaznaczeniem wszystkich grządek i rabat kwiatowych, krzewów i drzew. następnie udajemy się do sklepu ogrodniczego po nasiona, bo pierwsze siewy zaczynamy już w lutym.Potrzebny będzie "Dolovit" albo wapno magnezowe, jedne z nielicznych dopuszczalnych nawozów, ponieważ całkowicie rezygnujemy z używania nawozów sztucznych. Zaopatrzyć się warto w biologiczne środki ochrony roślin do walki z gąsienicami motyli a także preparat czosnkowy przeciwko chorobom bakteryjnym,grzybowym i niektórym szkodnikom. Inne środki można przyrządzić z dziko rosnących ziół. Wracając do planu ogrodu; powierzchnię pod uprawę warzyw podzielmy na cztery części z których jedna została nawieziona kompostem jesienią lub będzie nawieziona kompostem na wiosnę, dwie części obsadzimy lub obsiejemy roślinami nie wymagającymi dużej dawki nawozu, a czwartą przeznaczamy w całości pod uprawę roślin na zielony nawóz.Pozwoli to na utrzymanie pewnego schematu zmianowania na następne lata.Nie ma bowiem potrzeby ,żeby całą powierzchnię przeznaczoną pod uprawę warzyw nawozić co roku. Rośliny uprawne można podzielić na trzy grupy: 1-o dużych wymaganiach pokarmowych: należą do nich : warzywa kapustne, pomidory,seler,czosnek, sałata,por,dynia,kukurydza,te, należy uprawiać w pierwszym roku po dużej dawce kompostu. 2-średnich wymaganiach pokarmowych:kalarepa,cebula,marchew,buraki,rzodkiewka,rzepa,szpinak, papryka,zioła,ziemniaki, które można uprawiać w drugim roku po kompoście,bez dodatkowego nawożenia lub tylko z niewielkim nawożeniem pogłównym. 3-o małych wymaganiach pokarmowych: fasola,bób,groch,które dobrze rosną również w trzecim roku po nawożeniu kompostu. Nie uprawia się po sobie roślin, z których jako plon zbieramy te same części np.pomidorów i ogórków,gdyż ich plonem są owoce,albo selera i marchewki gdyż z obydwu zbieramy korzenie. Do ich wytwarzania rośliny pobierają podobne składniki pokarmowe, toteż dla lepszego ich wykorzystania należy uprawiać po sobie kolejno rośliny o jadalnych liściach,korzeniach,owocach, a na końcu -kwiatach, np.rumianek. Unika się też następstwa roślin z tej samej rodziny botanicznej np.roślin kapustnych po sobie lub marchwi i pietruszki, gdyż można w ten sposób przenosić choroby i szkodniki typowe dla tej grupy roślin. Im bardziej wielostronny i zróżnicowany będzie wieloletni plan następstwa upraw, tym lepiej dla gleby, która odpowiednio nawożona nie będzie jednostronnie wyczerpywana ze składników pokarmowych.Dużą uwagę zwraca się na uprawę roślin na zielony nawóz, lecz w rzeczywistości ma wielki wpływ na strukturę gleby i zwiększenia zawartości próchnicy i składników pokarmowych. Przystępując do ekologicznej uprawy,musimy pamiętać aby wszelkie rozkładane odpadki kuchenne trafiały na kompost.W pierwszym roku musimy liczyć się z niepowodzeniami, ponieważ doświadczenie przychodzi z czasem,a także czasu,by w ogrodzie zapanowała pewna równowaga biologiczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz