-Cebulę pokroić, zmieszać z jedną łyżką miodu i jedną łyżką masła. Z dużego buraka odcinamy wierzchołek, wydrążamy buraka i wypełniamy wydrążony buraku tą mieszaniną, zakryć odkrojonym poprzednio plastrem buraka i umocować wykałaczkami . Burak upiec i po ostudzeniu zjadać powoli w całości.
Syrop z cebuli:
- Zetrzeć cebulę na tarce lub zemleć w maszynce do mięsa, wymieszać z taką samą ilością miodu lub syropu cukrowego, zagotować, wycisnąć przez płótno i pić 3-5 razy dziennie po łyżce stołowej (dzieci po łyżeczce od herbaty) po jedzeniu.
- Cebulę posiekać drobno, posypać cukrem. Postawić w naczyniu w ciepłym miejscu na 24 godziny, wycisnąć przez płótno i pić 3-4 razy dziennie po łyżce (dzieci po łyżeczce od herbaty) po jedzeniu.
Jedna średnią cebulę pokroić, zmiażdżyć w kubeczku, wymieszać z jedną łyżką miodu, przykryć i odstawić na trzy godziny, po czym dodać około pół szklanki gorącego mleka i wypić przed snem.
Profilaktycznie w okresie grypy; dwie cebule pokroić lub utrzeć na tarce , zalać pół litra ciepłej przegotowanej wody, odstawić na 12 godzin. Pić rano i wieczorem po szklance przez 15 dni.
Zwiększenie odporności;
-Wino cebulowe. Do 300 g miazgi z utartej cebuli dodać 100 g miodu pszczelego, 700 ml. wytrawnego wina. Starannie wymieszać i macerować w ciemnym , chłodnym miejscu przez 4-5 dni, po czym przecedzić i pić 2-3 razy dziennie po małym kieliszku.