Do produkcji kompostu
używa się wszelkich odpadków kuchennych i ogrodowych, które ulegają rozkładowi w ciągu roku, są to: odpadki z warzyw i owoców łącznie ze skórkami bananów, i owoców cytrusowych( o ile nie poddano ich obróbce chemicznej) suche środki spożywcze, fusy z kawy i herbaty łącznie z filtrem papierowym, skorupki jaj, serwetki papierowe,papier kuchenny,niepowlekany papier i worki papierowe, odpady ogrodowe, jak drobno pocięte resztki gałęzi, krzewów,kwiatów i bylin, liście (poza orzechowca i dębu z uwagi na dużą zawartość kwasu garbnikowego), korzenie i chwasty bez nasion ,ściętą trawę, którą układamy cienką warstwą, najlepiej zmieszać ją z grubo ziarnistymi składnikami, co umożliwi właściwą cyrkulację powietrza w obrębie stosu, ziemia kwiatowa, cięte kwiaty i rośliny doniczkowe z ziemią, drobne kawałki surowego drewna. ludzkie włosy (są jednym z najlepszych źródeł azotu) jakie można dodać do pryzmy kompostowej, dzięki czemu doskonale zapoczątkuje i przyspieszy proces rozkładu materiału organicznego.
jako ciekawostkę mogę podać, że(6-7 kg włosów zawiera około 1 kilograma azotu, to jest tyle co 200 kilogramów obornika.
Wiele fryzjerów chętnie pozbywa się ściętych włosów.)
Dobry kompost powstanie szybko, jeśli będzie w nim odpowiednia ilość resztek roślin zielonych (trawy,roślin rabatowych, odpadków warzyw).
Jako podstawową regułę należy przyjąć następujące proporcje : dwie trzecie materiału zielonego i jedną trzecią zdrewniałego.
Przed ułożeniem pryzmy całość trzeba dobrze wymieszać.
Kompost jest gotowy do użytku, gdy ma ciemnobrązowy kolor, gruzełkowatą strukturę i słodkawy zapach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz